Rapporteurs intersekserechten

By on .

Ter gelegenheid van Intersex Awareness Day (26 oktober) hebben Jonas Gunnarson (algemeen rapporteur voor de rechten van LHBT personen) en Piet de Bruyn (rapporteur voor ‘Het bevorderen van de mensenrechten en het uitbannen van discriminatie van intersekse personen’) een gezamenlijke verklaring gepubliceerd op de website van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE).

2-11-2016-15-32-00

De Nederlandse vertaling van de gezamenlijke verklaring:

“Het is tijd om een einde te maken aan de schaamte, geheimhouding en ongewenste medische ingrepen bij intersekse kinderen”, zeggen zowel de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE) algemeen rapporteur voor de rechten van LHBT-personen Jonas Gunnarsson (Zweden, SOC) en de rapporteur voor het bevorderen van de de mensenrechten en de uitbanning van discriminatie van intersekse personen’, Piet de Bruyn (België, NR), aan de vooravond van intersex Awareness Day.

“De situatie van intersekse personen is nog te weinig bekend bij het grote publiek,” zeggen zij. “Mensen van wie de lichamen niet uitsluitend mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken hebben, worden nog te vaak geleerd zich te schamen voor hun lichamen. Intersekse kinderen worden vaak zonder hun geïnformeerde toestemming onderworpen aan onomkeerbare en zeer ingrijpende operaties, en intersekse personen van alle leeftijden ervaren schendingen van de mensenrechten in vele aspecten van hun dagelijks leven. Bovendien verergeren vooroordelen en onwetendheid de ongelijkheid waarmee zij worden geconfronteerd.”

“We zijn er trots op dat de Parlementaire Vergadering besloten heeft om te gaan werken aan een ontwerpresolutie over de bevordering van de mensenrechten en de uitbanning van discriminatie van intersekse personen in heel Europa. Meer dan ooit kijken we vandaag ernaar uit om te werken aan de bewustwording over deze kwesties en om te werken aan het beëindigen van de discriminatie van intersekse personen”, besluiten zij.”

De oorspronkelijke tekst staat hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *