Coming out

By on .

Voor de meeste intersekse personen is hun coming out-dag nog ver weg. Alle Nederlanders die met hun echte naam in de media hebben verteld over intersekse, DSD of hoe we het ook noemen, passen gemakkelijk in een niet al te groot schoollokaal. Ik denk dan aan Alfred, Alice, Corrie, Deniece, Ella, Henry, Hielke, Inge, Joke, Joost, Juliette, Lieke, Mahtab, Marco, Margot, Miriam, Nienke, Petra, en Vincenza. En ouders als Aad, Anja, Diny, Jaap, Janita, Johan, Jouke, Hanneke, Franscien, en Marjolein.

Ik zal er vast nog wel een aantal zijn vergeten, maar we passen beslist allemaal in een klaslokaal.

Coming-out - gesloten deur

Die andere 84.981 intersekse personen in Nederland zitten niet allemaal in de kast. Een onbekend percentage heeft ‘het grote geheim’ gedeeld met familieleden en misschien ook met hun beste vrienden. Maar de gevolgen van stigma en schaamte zijn zo groot dat we niet 100% uit de kast durven komen. En dat betekent dat we nog steeds bang moeten zijn dat iemand in onze omgeving achter ons geheim komt.

We maken onszelf vaak wijs dat het ook een kwestie van privacy is. Niemand hoeft het te weten. Dat zou mooi zijn, als het ook echt waar zou zijn. In werkelijkheid voelen we dat we dit niet kunnen delen met anderen. Een deel van de mensen die ik hierboven heb genoemd is inmiddels terug in de kast. Hoewel iedereen aanvankelijk vertelde dat het een enorme opluchting was om anderen te vertellen over intersekse, was het blijkbaar een zware last om iedere keer weer opnieuw uit te leggen wat intersekse dan precies is.

De maatschappij begrijpt niet wat intersekse is – sterker, vaak weten mensen niet eens dat intersekse echt bestaat. Dat leidt tot situaties zoals een Nederlandse moeder heeft beschreven in een VN-Schaduwrapportage:

Ik zat gisteren met mijn dochter bij de EHBO (gat in d’r hoofd) vraagt zo’n intake broeder hoe het gebeurd is en of ze wel eens opgenomen is geweest en of ze bij een specialist loopt. Het overviel me en voor ik het wist zei ik dat ze intersekse is. Ik moet nog leren wat te zeggen, want zo’n broeder heeft daar natuurlijk niks mee te maken. Nou goed… die gast kijkt me vol onbegrip aan… ’is dat inteelt? Is ze verkracht? Incest?’

Daar moeten we iets aan doen. Daar gaan we iets aan doen. Daarna kunnen we praten over Coming Out-dag.


(Dit artikel is naar aanleiding van ‘Coming Out-dag’ (11 oktober) geschreven door Miriam van der Have en eerder gepubliceerd op de Facebook-pagina van NNID)